24 Haziran 2013 Pazartesi

Dadaş Nedir ? Kime Denir?

Erzurum'un yerli halkına özellikle erkeklerine dadaş denir.Dadaşlar ; safkan Türk olup, Erzurum topraklarının onlara yüklediği belli insani kuralları ve kendilerine özgü güzel özellikleri vardır.Gözü pek cesur, milliyetçi korkusuz, inançlı ve dürüst, namuslu, mert insan anlamlarına gelir.Başka şehirlerde de ve böyle kişilere dadaş demek iltifat sayılır.

Erzurum'dan çıkıp batıya doğru ilerledikçe,insanlarla sohbet etmeye başladığınız an klişe bir soru olarak : ''Nerelisin?'' diye sorarlar.''Erzurumluyum'' diye cevap verince ''dadaş mısın gardaş?'' diye bir soru daha yöneltirler.Erzurumlu olmak dadaşlıkla özdeşleşmektir.Biz Erzurumlular dadaşlığı bir ırkın değil bir kimliğin sembolü olarak görürürüz. Bu bizim için kullanılan yöresel bir sıfattır aslında. Cesur oluruz fakat saldırgan değilizdir. Muhafazakarızdır fakat tüm dinlere saygılıyızdır.Bütün erdemlikleri yiğitlikleri kendinde toplayan adamdır dadaş. Vatanını sever,dinine bağlıdır....Bu iki mefhum dadaşın olmazsa olmazıdır ; et ve tırnak gibi artık iç içe geçmişlerdir. Erzurum dadaş ve bar üçlemesi birbiriyle yoğrulmuş tek sözcük gibidir. Birinden bahsedilirse hemen diğeri akla gelir. Dadaşlık Türk medeniyeti ve İslamiyetle şekillenmiş bir kavramdır.

26 yorum:

  1. DADAŞ sözünün kaynağı uygur Türkçesi'dir ve Dost, Yaren, Arkadaş, Ağa v.b manalarında kullanılır. DADAŞ kelimesi Doğu Türkistanda uygurların günlük hayatında çok sık kullandıkları bir sözdür.

    YanıtlaSil
  2. hadi oradan - uygur turkcesi vs degil Erzurum yobazlik baskentidir Turkiyede taa basindan beri devlet eliyle azdirilmistir bu yobazlik FETO nerede cikti sandiniz fasist MHPnin kalesi neresi ...????????? Yoksa mertlik durustluk vs ile ilgisi yoktur Erzurum butunuyle gericilik merkezidir zift gibi karbonatli kacak Iran cayini butun gun kitlama ile tunedikleri hasir tabure uzerinde icer sonra el sarmasi cigara tuttur Modasi isgalci Ruslardan gecmis altin dislerini gostere gostere siritir pis kokan ayaklarini mes denen keci derisi seylerin icine gizler ve hemen hepsi uzerine kisin siyah lastik giyer . Garip bir yerdir Erzurum cok Erzurumlu ulkenin baska illerine goc etmistir okuyani coktur intihar edenide. Bu sozler cok buyuk olasilik uzun Rus isgali zamaninda turemis yes man gibi bir sozdur Da=Rusca yes anlaminda kuzeyde Trabzon ve Rizede 'Da' kelimesini onay icin kullanir - Bunlar Ruscadan gecmis kelimeler hep Arsin , Sapka, Papak, Karpuz, Cetvel gibi ... Kusura bakmayin cok acittiysa ama malesef boyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen görmek istediklerinle yazmışsın bu yorumu, bir değerlendirme yapacaksan objektif olmalısın. her şehrin, her insanın iyi ve kötü yanları vardır. sadece bu kötü yanlara bakarak kitleleri karalayamazsın. Evet Erzurumdan çok yanlış insanlar çıkmış olabilir ama tarihine bakarsan vatan için çok fedakarlıklar yapmış yiğit insanlar çıktığını da göreceksin. Ayrıca yobazlık kişiye göre değişir bilip bilmeden yobaz yorumu yapmak kimsenin haddi değil. Dadaş kelimesini ve erzurum yerli halkının kökenini araştırmanı öneririm en basitinden Azeri kaynaklarda bile bulabilirsin. "Da" ise hala onay olarak kullanılıyor hani ruslarda kalma hani o savaştığımız zamandanlardan... Acıttı biraz ama gerçekler senin yazdığın gibi değil.

      Sil
    2. ..........hmmmmmmmmmmmmm EVET Rokkbery daha'si geliyor o Erzurum senin begenmedigin sehir efsanesine Erzurumda zifir gibi cay derler asli *chifir yuksek yogunlukta konsantre cay anlaminda kullanilir bugun hala Rus Hapisanelerinde alkol yerine kafa bulmak icilen cay seklidir bir entersan benzerlikte **kitlama denen sekerin cayin icine konulmadan isirilarak alinmasidir ki bu adette ozellikle Erzurumda ayni sekilde limon kullanilmasi gibi yine Rus kulturu ile gecmistir Samovar = Semaver oldugu gibi . Bugun Cayda Cira denilen Elazig oyun havasinin eski Rus sozu ***Cay Da Sahar = cay ve seker bozularak kullanilmasi gibi ... Iste tarihten bir yaprak daha ...Erzurumun ne olup olmadigini bilinde oyle konusun fasist ve islamo fasistlerin MHPnin ve FETOnun kalesidir Lala Pasa Camiini solunuza alin bir yuruyun ana caddede yobazligin havasini bir soluyun hemen anlarsiniz karakterini - Ramazanda ise hic ugramayin o ne hikmetse butun lokantalarinda celik bardak canak surahisi bulunan lokantalari kafirlere yemek vermez kadinlarin yerini ise toptan ayirir ... Erzurumu ve tarihini anlatma herkes Cahilaliesselam £umpen Maganda$ degil ona gore ...

      Sil
    3. Indi Haji sen erzurum u çok kafaya takmışsın. Daha mantıklı bakacak olursan konumu bakımından Erzurum zaten Rusya ya yakın ayrıca Erzurum un komşu illerinden Kars ve bazı yerler bir dönem Rusya yönetiminde kaldı. Dahada ilerlemek istediler de Erzurum u geçemediler. Bu kadar etkileşimin böyle benzerlikler doğurması çok normal değil mi? Ayrıca Azerbaycan ve birçok Türk devleti de uzun zaman Rus baskısı altındaydı hepsinin diline kültürüne etki etmiştir tabiki. Bence sen pek bilmiyorsun Erzurum u... evet MHP nin kalesi çünkü vatanını ve dinini çok seven Türklerle dolu. Aşırıya kaçmalar bu sevdadan gelir. Her yerde de yanlışa düşen insanlar vardır ayrıca. Vee önemli kısım Ramazan ayında lokantaların hizmet vermemesi gayet özgür bir karar madem gericiliğe karşıyız bu karara saygı duymak gerekir isteyen yemek veren bir yer bulup yiyebilir. özellikle avm lerin üst katları dolu olur merak etme hemde sorun olmayacaktır. Tarih dersi vermek değil tabiki niyetim fakat bahsimizin tamamı tarihle alakalı malesef hem tarihi de doğru kaynaktan öğrenmenin önemi burda ortaya çıkıyor yoksa sanal ortamda yalan yanlış yazılan bir çok şey var yorumlar falan. Ayrıca tarif ettiğin Erzurum baya geçmişte kalmış benziyor zaman değişiklikler yapıyor elbette ama direnen yerlerde var. Ama Erzurum u yobazlık kalesi olarak görenler bu kalıba oturtanlar asla değişiklik olabileceğini düşünmüyorlar, onlarda bu konuda sabit fikirliler bu durum gericilik değil mi hatta herkesin inatla kendi bildiğini savunmasına iten de bu durum . Siz de Erzurum a yakından şahit olabilirsiniz ama çok farklı gözlerle görmüş gibisiniz görmek istediklerinizi görüp içselleştirmiş gibi.

      Sil
    4. Sen kim kopeksin lan erzurumu kotuluyosun.senin gibilere bizim orda ecnebi tohumu diyolar bunuda yazarsin aciklamalarinda.kus kadar aklinla erzurumu agzina alma yoksa bir erzurumlunun gazabina maruz kaldiginda iste ozaman anlarsin erzurumun ve dadasin ne demek oldugunu.

      Sil
    5. İndi hajı kardeş sus da Erzurumlu Efe Hazretleri nin Nene Hatun un hakkına girme. Türkiye nin her tarafı dört dörtlük de siyasi pisliklerin hepsi Erzurum da öyle mi MHP yi eleştiriyorsun suçlusu Erzurum oluyor. Bırak kardeşim ya. Ruslar la kültürel etkileşim olmuş. Olabilir kültürel etkileşimle gavurluğu birbirine karıştırıyorsun. Olmaması mümkün mü? Neymiş efendim yobazlığın başkentiymiş. Yuh olsun be. Bunun cevabını da bizzat ben sana Boğaziçinde fizik okuyarak vereceğim inşallah bekle.

      Sil
    6. Altın dış Ruslarca olmamış hic uydurma ozbeklerden çıkmış o.

      Sil
    7. Siz nereliysiniz bilmem ama berbat bi iç dunyaniza var.ne kadar terbiyesissiniz öyle.önce bi don kendine bak eminim erzurum un en garibani en kötüsü ki eğer varsa böyle biri eminim kimse sizin kadar kötü olmaz .insanlardan ne kadarda kötü bahsetmissiniz böyle .müslüman san eğer cahil bi kişisini allahın azabından korkmadan içinin kötülüğünü onlari anlatarak dile dokmussun.ben senin yazdıklarından erzurumlularin kötülüğünü pis vs değil senin kötü biri olduğuna 100 /100 karar verdim.git bi abdest al da tövbe et

      Sil
    8. Ayrıca ben bingolluyum erzurumlu değilim .çok ayıp uzanın kendi pis kötü kalbinizden duygu ve dusuncelerinizden.ne kadar kötü içiniz ay ayiba ya

      Sil
    9. Gavart kaçak çayı nerden çıkardın fetö bingöllü mhp nin kalesi olmaktanda gurur duyuyoruz. Gerizakalı gavat seni erzurumun -30 unda yaşlı insanlar mes giyiyorsa bundan sanane izmirin pici ora gibi sıcak değil buralar. Erzurumda doğuda rus işgalini hiçbir zaman kabul etmedi. Dadaş da türk dil kurumuna bakarsan uygurca olduğunu görürsün cahil it. Yobazmış. O yobaz kentten ne adamlar ne okumuşlar çıktı o zorluklara rağmen haberin varmı benim 100 hanelik köyümden profösöründen dekanına doktorundan mühendisine ne adamlar çıktı. Ayrıca erzurumda intihar haberini ne zaman gördün gavat?

      Sil
    10. Biz bu rus pijlerini 93 de yerle yeksan etmiştik hala tohumları gezir ülkede Allahın belaları

      Sil
    11. Sen nerelisen şerefsiz benim memleketime laf atisannn hem ruslarda kimmiş onlara ancak senin gibiler özenir
      Erzurum Dadaşlar diyarı
      Mertlerin,Cesurların diyarı senin gibilerin anlıyacağı yer değil zaten anlamak için adam olmak lazımmmmm!!!!!!!

      Sil
    12. Indı hajimisen hindimisen önce kullandığın ismin meymeneti bak sonra yorum yap sen kimsen laaaa
      Bizim değerlerimize dil uzatisann hindiiiiii

      Sil
    13. İndi hani ,misin,bindi kajimisin yerin şeysen herhalde erzurumlular senin sulaleni.... Dize getirmiş de böyle konuşuyorsun isminden belli sen terörist olmalısın doğru, Erzurumlular teröristlerlerden oldu olası nefret ederler dadaş bu sonuçta kanında milliyetçilik var sen dağa çıktı hayvan gibi yaşa ,soyunuzu kurutacağız.

      Sil
    14. ln pezevenk sen kimsin benim memleketime laf atiyon erzurum diyince akla mert dinine duskun vatan sever gelir

      Sil
    15. Laflarina dikkat et beyinsiz seni

      Sil
    16. Question sana manisada doğmuş büyümüş bir dadaş olarak cevap veriyorum az zırla meymun seni bilmediğin konularda zırvalayacağına o çengen kapada insanlar boş yorumunu okuyarak vakit kaybetmesin

      Sil
    17. Gençler sizde bu boş kafalardan çıkan seslere aldırış etmeyin köpekler ulaşamadığı kemiğe havlarmış ;)

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Biri birine girin ve haricden düşman bekleyin. Birlik olun . Hepimiz toprağız

    YanıtlaSil
  6. Dadaslar mert oldugu kadar sikicidirlerde demekki seni bi dadas sikmis ve belliki cok acitmis ama korkma iyilesince gecer

    YanıtlaSil
  7. Indi haji lan göt seni sen ilk önce feto erzuruma nerden gelmiş onu öğren ve dadaşlar kim onu öğren doğu da tek devlettir

    YanıtlaSil
  8. Erzuruma hakaret edenler siz kalleşsiniz

    YanıtlaSil
  9. Erzurumun her insanı güzeldi ama şuda saçmalıkki Dadaş kelimesi bazı insanlar için nekadar inandırıcı olsada benim için bana göre Saçmalık Türk Kürt ırkına dayanmış bir Dadaş ırkı Görülmedi bu Saçmalık 3.5
    sene önce Piyasaya sürülmüş saçmalık Türkün,Kürtün Lazın ,Çerkeziniz,Alevinin,Romanın Kanından Hıç Dadaş kelimesini ifade eden bir konu Yoktur.Dadaş kelimesi Erzurumun bir foklör gurubunun ismi ve ifafesi ve Simgesidir.Fetullah Gülen'de erzurumludur Dadaş forklör gurubundandır. Örnek Benim atam Türk bende Türküm Türküm Sunniyim desem nasıl olur saçmalık olur.Kürt kürttür Türk Türktür Varmı ötesi Yok.Yoksa Dadaş kelimesi Melezimi ifade ediyor.Dadaş=Erzurumun dans ve Forklör grubunun Simgesidir.

    YanıtlaSil