30 Haziran 2013 Pazar

Keşke artık hiç göç almasak....

Namussuz çıkmaz kolay kolay Erzurum'dan, çıkanlarsa zaten Erzurumlu olamamışlardır hiç.Bizim kavgamız ekmekledir ; yoklukla,soğukladır. Karşımıza bir yabancı çıktı mı önce bir süzeriz, tanımaya çalışırız ilk, sonra bir ikindi vakti oturup kıtlama çay içip sohbet ettiğimizde biz sigara tutarız.Çayları da kendimiz ödeyeceğimiz gibi.Yokluk, yoksulluk ve yalnızlık arasında kalan güzel insanların iradeleriyle girdikleri savaşlardan çoğu kez mağlup çoğu kez de mağrur ayrıldığı şehir Erzurum.Buraya geldiğinizde cağ kebabı yemeden dönmeyin. Çeşmelerimizden su içmeden dönmeyin.Hamamlarımızda, kaplıcalarımızda çimmeden dönmeyin.Çayımızı içmeden, kıtlama şekerimizi, kadayıf dolmamızı yemeden dönmeyin. Ve bir köyümüze, evet, bir köyümüze uğramadan dönmeyin. Görün o köylerin yaşantısını. Ve oradaki insanların ne kadar gururlu ve onurlu olduklarını.


Bakmayın caddede üç beş volta atıp ''Erzurumluyuh gardaş ereröörere'' diyenlere, neden mi? Erzurumlu dinine ve vatanına bir söz gelmedikçe kimseye kabadayılık yapmaz. Dadaş yiğittir, saldırmaz üç beş kişiyle tanımadığı birine. Bıçağı, sallamayı, silahı sadece imansızlara vatan düşmanlarına karşı kullanır. Onun hırsı bu toprakların ona bıraktığı mirasıdır...Mertiği, dürüstlüğü maddi hiçbir mefhumla ölçülemez. Yolda yürürken Erzurumluyu asaletinden tanırsınız. ''O'' her şeyin farkındadır ; tartar insanları gözleriyle.

Burası değişirse Türkiye değişecek kardeşim, biz doğuda her zaman saygının ve yiğitliğin temsilcisi olduk. Biz değil miydik depremden sonra Atatürk bu şehri ziyaret edip ''Bir isteğin var mı ağam?'' diye sorduğunda ''Yok paşam biz zaten yedi düvelnen harp etmisıh olmayan vatanı yeniden gurmusuh, bu bize yeter'' diyen? 

Eskiden daha lezzetliydi çayımız, kahvelerde büyüklerimiz sohbetler eder iken,
Eskiden daha birdik, şu göçler gerçekleşmemişken.

Erzurum isyanın değil, savaşın şehri olmuştur hep. Biz kaybettiğimiz şeyler için hep savaştık...Moskof'a boyun eğmedik ulan, üç beş zibidiye mi prim vereceğiz? Bırakacak mıyız sanıyorsunuz Türkiye'nin doğusunu sizlere? Oradan buradan ettirdiğiniz göçlerle ''Erzurum artık değişti'' demelerinize ? Dadaşlık bir ruhtur ve bizler ölene kadar bu ruhun bitirilmesine göz yummayacağız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder