24 Haziran 2013 Pazartesi

Üç Kümbetler Hakkında

Saltukoğulları devrinden kalan bu muhteşem kümbetlerin iki büyük özelliği vardır. 
Birincisi, Anadolu''da yapılmış ilk eserlerden olması, 
ikincisi bunların üçünün de tamamen birbirinden ayrı mimari üsluplarla yapılmış olmalarıdır. 
Üç kümbetlerden sekiz köşeli plan üzerine oturtulmuş olanın, Saltuklu Devletinin kurucusu Emir Saltuk'a ait olduğu sanılmaktadır. 
Erzurum'daki Üç Kümbetler ismi ile tanınan üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu sanılırken, XII.yüzyılın sonlarında veya XIV. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken, bunların da 14. Yüzyıla ait oldukları belirtiliyor.
üç kümbetlerin yapıldığı yer çifte minarenin güneyinde Erzurum'un sultan melik mahallesinde yapılmıştır.
Kümbetlerin yapılış amacı, Genel olarak Selçuklular zamanında yapılan kendine özgü yapısı olan anıt mezarlardır. Genellikle büyük devlet ve din adamları için yapılmıştır. Müslümanların ölülerini gömdükleri binalara kümbet veya türbe denilmektedir. Kümbetler silindirik tabanlı ve üst kısımları konik yapılı olan anıt mezarlardır. Kümbet mimari bir eserdir. 


Üç Kümbetlerin :

Yapıldığı yüzyıl : 14.yüzyıl
Yapıldığı yer : Erzurum
Yaptıran devlet : Saltuk Devleti
Yaptıran hükümdar : Emir Saltuklu
Yapılış amacı : Önemli kişilerin ölülerini defnetmek.

1860 Yılında Üç Kümbetlerde Çekinmiş Bir Fotoğraf :

Erzurum'un bazı tarihi abidelerini manzum bir halde ifade eden Erzurumlu mutasavvıf ve şair Ketencizade Rüştü Efendi, bu türbe hakkında mısralarında şunları söylüyor: -Ulu Cami bina oldukça, bu türbe bina olmuş- bu mısralara göre türbenin Ulu Cami'nnin yapıldığı tarihte yapıldığı tahmin ediliyor. Ketencizade Rüştü’nün belirttiğine göre türbe, 575 senesinde, Saltukoğlu Sultan Mehmet Kızılarslan zamanında inşa edilmiştir.

Üç Kümbetler Projesi şu an için devam etmektedir,proje sonlandığında daha ferah bir görünüme kavusacaktır.


3 yorum:

  1. 19860 larda fotograf cekildi mantıksızdır çünkü üç kümbetlerin içi tamamen mezardı.zaten ora mezarlık.

    YanıtlaSil
  2. https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBoQuAIwAGoVChMIoNnh0-34yAIViXEUCh0laAQe&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DSuZlHbg2qq8&usg=AFQjCNFCck6kXxem2JeAsco8IR0ORV-Z7A&sig2=ozqhvE_441vatgwByUCDCg

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil